Mat & Recept

Här kommer vi samla recept som kommer från olika fäbodar. Samlingen byggs på allt eftersom. En del kommer ligga som PDF-fil.
De öppnas i ett "eget" fönster.

Har ni recept som ni vill dela med er av? Skriv gärna då till:
Gävleborgs Fäbodförening
c/o Ljusdalsbygdens museum, Museivägen 5, 827 30 LJUSDAL
Eller använd vår e-post:
info@xfabodar.se

Pultost

Informant: Jan Arild Karlsen, Hagasaetra, Elverum. 50 år.
Aktiv säterbrukare. Nedtecknat den 1 augusti 2006 av Goth Bertil Johansson, Blecket, Rättvik. 45 år. Aktiv fäbodbrukare.
Grundreceptet kom från Jan-Arilds första säterkulla Selma Skjaerbekk, som slutade som sådan vid 75 år. Idag är hon 91 år. Hon lärde sig av sin åldemor på Görbekksaetra i Elverum.

Häll separermjölk i gryta (130 L), den ska bli duktigt sur, nästan självysta.
Värm sakta på svag värme i fem timmar; efter fyra timmar vänds osten i vasslan.

Ös över mysa (vasslen) från hål i mitten och ut mot kanterna.

Ös upp osten i en duk (lakan, bomull), som hänger ett dygn över grytan. Får du ej ut vasslan blir den sur.

Häll upp ostmassan i ett stort tråg, rör i luft morgon och kväll vid spisen. Klä in den i kläder så att den börjar jäsa i ett par dygn (den blir varm och luktar).

Kyl av den genom att sära ostmassan och röra runt cirka ett dygn. Misslyckas nedkylningen blir osten seg, men även detta kan vara omtyckt.

Salta knappt ett kilo och ha i en liter karve (kummin) som knådas in med händerna.Färdig att äta. Vill man ha den mera mogen, låt stå io stugvärmen.

Håll bort flugorna som älskar pultost.

I Sverige har denna ost gjorts i Värmland samt i de f d norska socknarna Särna och Idre i Dalarna.

Ladda hem recept

Recept från projektet Fäbodmat --> Ladda hem som .pdf fil

Fäbodkaka i två varianter --> Ladda hem som .pdf fil

För att kunna läsa dessa recept behöver ni ett gratis program som heter Adobe Reader. Detta är helt fritt från avgifter och virus.